Boekrecensie: Joke Janssen ~ Lang leve Chocola!

Lang leve chocola!Joke Janssen | Lang leve Chocola! | 157 pagina’s | Kinderboek 12+Afbeeldingsresultaat voor roos symbool Afbeeldingsresultaat voor roos symbool Afbeeldingsresultaat voor roos symbool Afbeeldingsresultaat voor roos symbool

Petra (bijna 13) heeft moeite om haar draai te vinden in de brugklas. Gelukkig heeft ze Wouter. Haar achtjarige pleegbroertje helpt haar met al haar huiswerk. Maar als Wouter Petra’s huiswerk snapt, is zijn eigen schoolwerk dan niet te simpel? Inderdaad, Wouter verveelt zich te pletter bij die slome meester Lucas. Petra besluit Wouter te helpen, met desastreuze gevolgen … En wie is die man in het park? Is dat een stalker? En waarom kan Petra’s vader nou nooit eens een keertje normaal doen? Trouwens, de rest van Petra’s familie én haar vriendinnen zouden ook best wat normaler kunnen doen …

Het derde (maar los te lezen) dagboek van Petra biedt een realistische én hilarische kijk op schoolproblemen, verliefdheid, ouders, hoogbegaafdheid, stalkers en chocola. Lezers vanaf 12 jaar zullen smullen van dit goudeerlijke, lieve, brutale boek.

untitled-2

Ik wil uitgeverij Clavis bedanken voor dit exemplaar!

Lang leve chocola! Ja, echt wel chocola is gewoon te lekker om niet te bestaan. De titel sprak mij gelijk aan, want ja wie houd er nou niet van chocola? Lang leve chocola is het derde deel in de lang leve serie. Dit boek zou je los van deel één en deel twee kunnen lezen, maar toch had ik het fijner gevonden om die twee delen ook te lezen.

“Mijn moeder had pindarotsjes gemaakt. Chocola … Zálig … Dáár knap ik pas van op! De komende dagen wil ik niks anders dan slapen en chocola eten.” 

In lang leve chocola lees je over Petra die net naar de brugklas gaat. Ze vind het nogal moeilijk om haar plek daar te vinden en goede cijfers te halen, maar haar pleeg broertje weet daar wel raad mee. Samen maken ze een planning die Petra helpt om betere cijfers te halen. Nu Wouter Petra heeft geholpen wil zij Wouter graag helpen, maar of dit allemaal wel goed uitpakt…

Toen ik acht jaar geleden naar de brugklas ging vond ik het eng en spannend. Je wist niet hoe het op een brugklas zou gaan. Het is totaal anders dan een basisschool. Je moet meer leren en hebt veel huiswerk. Dit boek zorgt er voor dat kinderen niet meer bang hoeven te zijn voor de brugklas.

“Als ik terug in de tijd zou moeten had ik dit boek gelezen. Het helpt enorm om van de angst en spanning af te komen.”

Dit boek gaat niet alleen over angst en spanning voor de brugklas, maar ook over liefde en schaamte. Liefde komt in elk boek voor en is altijd wel een beetje voorspelbaar, maar hoe schaamte is geschreven vind ik erg bijzonder. Dat kom je niet vaak tegen vele kinderen schamen zich nogal voor hun ouders of over hun uiterlijk. Schaamte is eigenlijk de normaalste zaak van de wereld. Ik ben blij dat het in dit boek beschreven werd.

Nu wil ik ook zeker deel één en twee gaan lezen. Petra heeft mij nieuwsgierig gemaakt vooral met haar dagboek.

Heb jij lang leve chocola al gelezen en zo ja wat vond jij er van?

untitled-2

Koop als paperback

naamlogo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s